Cryo
therapie

Cryotherapie is jaren geleden in Japan al ontwikkeld voor reumapatiënten. Men ervaarden zoveel extra positieve bijwerkingen dat cryotherapie inmiddels een plek heeft in de wellness wereld.

Klik hier om te boeken!

wellness-het-gooi-5724175.jpg

Over cryotherapie

Cryotherapie is jaren geleden in Japan al ontwikkeld voor reumapatiënten. Men ervaarde zoveel extra positieve bijwerkingen dat cryotherapie inmiddels een plek heeft in de wellness wereld. Denk aan het sauna effect. Van warm naar het koude dompelbad. Je staat 3 minuten in een droge koude cabine die gekoeld wordt door middel van stikstof waardoor je extreem hoge temperaturen kan bereiken en het minder koud aanvoelt dan een ijsbad. Je wordt persoonlijk begeleid en na 3 minuten ben je als nieuw! Fitter, vitaler en gezonder. 

Hoe werkt het voor het lichaam?

 

Wanneer je in de Cryospace cabine stapt, ga je een stukje omhoog zodat je hoofd buiten de koeling blijft. Immers, het hoofd is niet geschikt om extreem te koelen.

 • Door het versneld koelen van het lichaam komen de hersenen in een overlevingsstand te staan.

 • Hierdoor wordt het bloed uit de ledematen naar de romp gezogen om de vitale organen te beschermen tegen de kou.

 •  Vervolgens vernauwen de vaten waardoor het bloed niet kan terugvloeien naar de ledematen. Om die reden is het verstandig om zowel de tenen als de vingers warm te houden met schoeisel en handschoenen.

 • Doordat het bloed wordt vastgehouden door de organen wordt het bloed zuurstofrijker en voedselrijker.  

 • Na 3 minuten stap je de cabine uit en dan gebeurt er van alles in je lichaam

 • Het bloed stroomt direct terug naar de ledematen; dit geeft een fijn tintelend gevoel.

 • Het “verse” bloed heeft ook versneld afvalstoffen aangemaakt die via de huid en ontlasting worden afgevoerd. Het is daarom belangrijk na de behandeling voldoende te drinken.

 • Je voelt je energiek en fit door de aanmaak van hormonen als endorfine en dopamine.

 • Je huid voelt elastischer door de aanmaak van collageen.

 • De blootstelling aan extreme kou veroorzaakt een reactie in het lichaam die kan helpen om ontstekingen en pijn tegen te gaan. Een groot voordeel van de behandeling is dat het kort, intensief en pijnloos is. Bovendien zijn er geen bijwerkingen.

Cryo voor jou?

We geven je een persoonlijk advies gebaseerd op jouw doelstellingen.

Wil je liever eerst rustig opbouwen? Dat kan natuurlijk. We beginnen met een kortere tijd en een lagere temperatuur (min 100 graden). Ben je intensief aan het sporten en wil je je trainingscapaciteit verhogen? Dan kunnen we een extreme recovery sessie aanbieden waarbij je zelfs naar min 180 graden gaat in drie minuten.

Ons team is gecertificeerd en begeleiden je gedurende de sessie door het proces.  Je krijgt bij ons altijd een persoonlijke privé-sessie en de aandacht die jij en je lichaam verdient.

wellness-het-gooi-5724173.jpg

Hoe werkt het?

Stap 1:

Helaas is een cryo behandeling niet voor iedereen geschikt. Check dus eerst of onderstaande contra-indicaties op jou van toepassing zijn.

Wanneer je onderstaande aandoeningen hebt mag je de Cryospace helaas niet gebruiken.

 • Hartaanval hebt gehad

 • Embolieën

 • Extreem hoge bloeddruk (>90 onderdruk)

 • Onder behandeling bent van kanker

 • Huidletsel

 • Nier en/of blaasaandoeningen

 • Koorts

 

Is er sprake van onderstaande aandoeningen dan mag je de Cryospace alleen met toestemming van je huisarts gebruiken.

 • Koude intolerantie

 • Overgevoeligheid of zintuig verstoringen

 • Diabetes I

 • Zwangerschap

 • Overmatig transpireren

 • Perifere vaatziekten

 • Cryoglobulinemie

 

Onder invloed van drugs en/of alcohol mag je niet in de Cryospace cabine.

 

Stap 2:

Ben je enthousiast en heb je geen contra-indicaties bel dan gerust voor een afspraak. (link mail/ tel.nr)

 

Stap 3:

Een goede voorbereiding is het halve werk. Gelukkig hoef je niet veel te doen.

 

 • Zorg in ieder geval dat je wat gegeten hebt. Je lichaam gaat hard aan het werk en heeft die energie nodig.

 • Voor de dames geen beugel BH.

 • Geen grote sieraden en horloges om.

 • Combineer je je cryo sessie met een zonnebank bezoek, dan ga je eerst zonnen en dan in de Cryospace cabine.

 • Je krijgt van ons een badjas, sloffen, sokken en handschoenen in bruikleen.

 

Stap 4

 • Voordat je in de Cryospace cabine stapt, vul je eerst een intake formulier in en bepalen we welke doelstellingen voor jou haalbaar zijn.

 • We maken een account voor je aan waarmee je via onze eigen app je afspraken kunt inplannen.

 • Na afloop evalueren we de sessie en drink je een glas water.

Voor wie?

 

Afvallen:

Door de kou verbrandt het lichaam meer lichaamsvet; je verbrandt al gauw tussen de 600 en 800 calorieën per sessie van 3 minuten. Dit staat gelijk aan 45 minuten sporten. De verhoogde bloedsomloop verbetert de stofwisseling voor 8 uur lang, maar ook de productie van bouwstoffen en afvalstoffen neemt enorm toe. Om die reden is het belangrijk dat je veel water drinkt na de sessie.

Wil je afvallen, dan is cryotherapie een goede ondersteuning voor je nieuwe voedingspatroon en lifestyle. Want op het moment dat je gezonde voeding eet worden de witte vetcellen omgezet in bruine vetcellen.

Bruine vetcellen kunnen worden opgenomen in het lichaam en gebruikt worden als energiebron. Hierdoor kan de productie van cholesterol afnemen.  Witte vetcellen kosten je energie, waardoor je je vaak vermoeid voelt.

 

Huidverbetering:

De verhoogde bloedcirculatie zorgt voor een flexibelere en zachte huid. Door de hogere collageen aanmaak verdwijnen fijne lijntjes en wordt de huid elastisch. Tevens werkt de cryo behandeling ontsteking remmend bij acné en psoriasis.

 

Hormoonbalans:

Last van menstruatiepijn of overgang klachten?  Door de cryotherapie, komen er goede hormonen vrij waaronder endorfine, noradrenaline en in tweede instantie dopamine.

Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van opvliegers, menstruatiepijn en stemmingswisselingen.

Stress/Burn-out

Van endorfine is al langer bekend dat ze behalve pijnstillend ook euforischere werken. Je kunt er uitgesproken blij van worden. Daarbij is de laatste jaren steeds duidelijker geworden dat ontstekingsprocessen vaak een rol spelen bij het ontstaan van depressies. De cytokines die het immuunsysteem aanmaakt ter bestrijding van een griep of ontsteking, versterken in de hersenen namelijk de afvoer van opwekkende stofjes als dopamine, serotonine en noradrenaline. De lusteloosheid die daarvan weer het gevolg is, heeft in eerste instantie natuurlijk grote voordelen; zo krijgt het lichaam de nodige rust voor herstel.

Fibromyalgie en Stijve spieren

Herken je pijn, stijfheid of spanning op onderstaande lichaamsdelen?

 • Nek

 • Schouders

 • Rug

 • Heupen

 • Bekken

 • Knieën

 • Enkels

We hebben allemaal wel eens spierpijn na het sporten of intensieve beweging. Na de tweede dag neemt de spierpijn af. Ben je echter aan het trainen dan helpt een cryo sessie direct tegen de spierpijn. Wanneer je langer dan 6 weken achter elkaar pijnklachten hebt dan spreken we van chronische pijnklachten. Dit kan veroorzaakt worden door artrose, reuma, MS of stress.

Fibromyalgie

Een veelvoorkomende vorm van chronische spierpijn is fibromyalgie. De term betekent letterlijk “pijn in bindweefsel en spieren”. Mensen met fibromyalgie gaan helaas steeds minder bewegen omdat dit te pijnlijk is. Begrijpelijk, echter het minder bewegen veroorzaakt een slechtere doorbloeding wat bij fibromyalgie zeker niet bij draagt aan een beter gevoel. Door middel van een aantal cryo sessies zal je minder stijve spieren, pijn en vermoeidheid ervaren. Tevens stimuleer je de bloedsomloop, die je lichaam voorziet van voedingsstoffen, zuurstof en bouwstoffen.

 

Slaapproblemen

Lig jij ook midden in de nacht klaarwakker? Of word je doodmoe wakker? Dan bouw je al snel een slaaptekort op, wat invloed heeft op je dagelijkse leven. Ook bij jetlag en nachtdiensten helpen de cryo behandelingen je aan een langere en diepere slaap.

 

Reuma

Door de stijging van de witte bloedcellen ontwikkel je een verbeterd immuunsysteem. Naast afname van zwellingen is het mogelijk dat de cryotherapie ontstekingsremmend werkt. Cryotherapie werd in 1978 bedacht voor reumapatiënten. De Japanse reuma-arts Toshiro Yamauchi had vastgesteld dat extreme kou bijzonder goed effect had. De temperatuurschok is zo heftig dat de patiënten al na een paar minuten allerlei stofjes aanmaken zoals het ontstekingsremmende stresshormoon cortisol en het pijn onderdrukkende endorfine.

Yamauchis aanpak trok al snel de aandacht van artsen elders in de wereld. Met name in Midden-Europa bleken ze er ontvankelijk voor. Geen toeval; daar zijn ze al heel lang gewend om temperatuurwisselingen – een stuk milder, maar toch – in te zetten bij de behandeling van pijn en andere chronische gezondheidsklachten. Denk aan de wisselbaden waarmee de 19e-eeuwse Beierse ‘waterdokter’ Kneipp een heel gezondheidsimperium opbouwde, en aan de vele kuuroorden die het Habsburgse rijk telde. Ook werd cryotherapie ingezet bij andere aandoeningen waarbij ontstekingsreacties een rol spelen, zoals MS en sportblessures.

 

Sporters en sportclubs (i.p.v. alleen sportclubs)

Ben jij een fanatieke sporter? En wil je je training intensiteit verhogen voor betere prestaties? Of heb je een zeurende blessure waardoor je niet aan het sporten toekomt? Dan is een cryo sessie zeker iets voor jou. Je versnelt het spierherstel na intensief sporten. Ga je direct voor het sporten in de Cryospace cabine dan helpt het om het zenuwstelsel in de ontspanningsstand te zetten (parasympatisch). Daarnaast verbetert het uithoudingsvermogen.

Verschil ijs bad en cryotherapie

Een ijsbad wordt regelmatig gebruikt in de sport voor het revalideren van atleten. Tijdens een ijsbad bevriezen weefsels en spieren. De bevroren spieren zullen tijdelijk hun kracht verliezen, wat goed is voor het herstel. Echter, het lichaam heeft een dag rust nodig om te herstellen, waardoor de atleet niet eerder kan trainen dan de volgende dag. Tijdens een cryotherapie sessie van 3 minuten kan de atleet vrijwel direct doorgaan met trainen. De spieren zijn goed doorbloed en kunnen in de droge kou niet bevriezen.

Kortom, het kost minder tijd, de beleving is minder heftig en je herstelt sneller.

Sport clubs

Vele bekende nationale en internationale sporters maken gebruik van cryotherapie, zoals (onder andere) Max Verstappen, het Nederlands dames hockeyteam en het Nationaal Rugbyteam.

Wil jij met jouw team ook het maximale uit jullie prestaties en resultaten halen? Neem dan contact met ons op. We plannen jullie team zo in dat je met het hele team na de training of wedstrijd aan je spierherstel kan werken. Wil je juist een goede focus en vol energie aan de wedstrijd of training beginnen, kom dan een aantal uur ervoor.

 

Het tarief voor sportteams op basis van 2 sessies per week, minimaal 10 personen en maximaal 16 personen per team is 15 euro per persoon (normaal tarief is 30 euro per sessie).

We verwachten wel dat je met minimaal 5 personen tegelijk boekt.

GIJSBRECHT VAN AMSTELSTRAAT 240

1215 CR HILVERSUM

wellness-het-gooi-5724170.jpg